Ekibimiz

Bir fikrin kâğıda dökülmesinden yapım gözüyle uyarlanmasına kadarki süreci ayrıntılı olarak yürütmeyi hedefleyen NoirAjans ekibi, yayın ve akademi alanlarındaki birikimlerini bir araya getiriyor.

Doruk Tatar

Self-portrait translate with Pipe, Gustave Courbet (1849)

2010’da Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde lisansını tamamladıktan sonra Sabancı Üniversitesi Kültürel Çalışmalar Bölümü’nde master ve Buffalo Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde doktora yaptı. 2018 yılında bitirdiği “On Guard Against Contamination: Espionage, Conspiracism, and Imperial Nostalgia in British and Turkish Literatures” başlıklı doktora tezi, Türk ve İngiliz edebiyatlarının imparatorluğun çöküşüne verdikleri reaksiyonlar üzerinden istihbarat, paranoya ve komploculuk temalarını ele alır. Rudyard Kipling, John Buchan, Ian Fleming, Joseph Conrad, Graham Greene ve John Le Carre gibi casusluk edebiyat türünü oluşturan bu yazarları analiz eden tezinde paranoya temasını odağa alarak politik teori ve psikanalizden de yoğun bir şekilde istifade eder.

Mayıs 2017’den beri 221B, Birikim, Episode ve BÜMED dergilerinde çeşitli yazıları yayımlandı. NoirAjans Genel Koordinatörlüğü’nü üstlenen Doruk Tatar, Kadir Has Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışıyor.

Özlem Özdemir

Rebecca, Isaac Soyer (1940)

İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümü mezunu, aynı üniversite ve bölümdeki yüksek lisansında “Hegel’in Estetik Anlayışı” konusunu çalıştı. Yüksek lisansını yaparken özellikle evrim konusunda uzmanlaşan popüler bilim dergisi Bilim ve Gelecek’te editörlüğe başladı ve yazı işleri müdürü oldu; daha sonra soL gazetesinde, gazetenin bilim ve kitap eklerinde yazarlık ve editörlük yaptı. Esen Kitap’ın yayın yönetmenliğini 3 yıl yürüttükten sonra tematik yayıncılık alanında üretim yapan Mylos Yayın Grubu’nu kurdu. Mylos, polisiye kültür dergisi 221B’yi, dizi dergisi Episode’u ve plak dergisi Plak Mecmuası’nı yayımlamak dışında yerli ve çeviri roman, çizgi roman, araştırma inceleme ve biyografi kitapları yayımlıyor. Türkiye’nin ilk ve tek; dünyanın 3 polisiye dergisinden biri olan 221B’nin kurucusu ve yayın yönetmeni. Uzmanlık alanı; polisiye edebiyat, polisiye dizi ve sinema. Özellikle İspanya, İtalya, İrlanda, Almanya, Türkiye ve Kuzey Avrupa polisiyeleriyle ilgili eleştiri ve incelemeler yazıyor; bu ülkelerdeki eser sahipleriyle özel röportajlar yapıyor. Ayrıca roman editörü; “etkin ve müdahaleci editörlük” denilen sistemle polisiye ve yeraltı romanları alanında yerli yazarlarla çalışıyor. Kültür yayıncılığı alanında 100’den fazla kitabın etkin editörlüğünü yaptı. Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (YAYBİR) Yönetim Kurulu üyesi. Şu anda diğer çalışmalarının dışında “Polisiye tarihinde değişen dedektif tipi ve karakteri” başlıklı bir inceleme kitabı yazıyor.

Fulya Turhan

La Quiete, Vittorio Giardino (1949)

2011’de Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları bölümünden mezun oldu. Reklamcılık ve metin yazarlığı alanında da eğitim gördükten sonra özel şirketlerde kurumsal kariyerine başladı. 2014 yılında, lisans tezi olan çalışması “Sherlock Holmes & Peder Brown, Rasyonalite ve İnancın Çatışması” ismiyle yayımlandı. Edebiyat ile bağını hiçbir zaman koparmadı ve çalışmalarına odaklanabilmek adına kurumsal kariyerine ara verdi.

Özellikle polisiye edebiyat alanındaki çalışmalarına ağırlık veren Fulya Turhan, 221B Dergi’nin editörlerinden ve yazarlarından biridir. Türkiye’de sayılı Sherlock Holmes uzmanlarındandır. Özel ilgi alanlarından biri de dedektiflerin gastronomi tercihleri olduğundan yaklaşık 4 yıldır “Dedektifler Ne Yer, Ne İçer” başlıklı inceleme yazılarına devam ediyor. Bu yazıların yayımlanmayan detaylarından oluşan bir kitap projesi hazırlıyor, önemli edebi eserlerin Türkçeye çevrilmesiyle ilgili projeler de yürüten Fulya Turhan, şu anda ilk polisiye romanını yazıyor.